APA BEZA REFURBISHED, ORIGINAL SECOND-HAND DAN NEW SET?!

BEZA REFURBISHED SECOND-HAND DAN NEW SET

Jadi sebab ramai sangat sheikh tengok orang kita pakai iPhone refurbished sekarang so Sheikh nak cerita sikit apa itu refurbished dan beza iphone refurbished second-hand dan new set ?

Iphone refurbished ni juga disebut sebagai recond atau nama penuhnya recondition. dari nama tu pun kita dah boleh tahu apa maksud dia iaitu ‘buat balik’.

Secara detailnya iphone refurbished atau recond ni masih lagi original tetapi hanya motherboard je original, part lain lain dia semua dari third parti thats why user tersebut tak boleh nak claim warranty kalau ada rosak.

Masalahnya sekarang pengguna tu taktahu pun yang iphone dia tu refurbished sebab penjual tu cakap new set. tapi tak boleh nak salahkan pengguna jugak sebab dorang taktahu macam mana nak bezakan set iphone semua tu.

Yang paling obvious bila iphone dijual tu sudah tidak dilancarkan oleh apple lagi, yang tu confirm confirm refurbished. and korang bernasib baik sebab SM Gadget center provide iPhone second-hand original Apple.

 

Baca Link dari Amanz.my

Membongkar Rahsia Jualan iPhone Murah Pada Laman Instashop

 

 

1) BRANDNEW Original MYset

– 100% New Seal Box by Apple

– Warranty 100% under Apple.inc 1 year

– Hanya boleh dibeli dari authorizes Apple reseller sahaja seperi Machines & Switch , bukan Sheikh Mobile yer .

– Model ip6+ ke bawah dah takde dijual kecuali ip6 32GB yg Apple baru launched

– Harga di Apple mestilah tinggi ibarat beli brand new HONDA CIVIC

Tonton video ni bagaimana Brader ni buat iphone refurbished sendiri di china

Summary
Review Date
Reviewed Item
Iphone original secondhand
Author Rating
51star1star1star1star1star
Please follow and like us:

2) REFURBISHED/

RECONDITION set

– Motherbord sahaja Original Apple.inc

-Motherboard bekas rosak oleh user lama dan di baikpulih semula untuk dijual sebagai iphone refurbished.

– Lain lain parts semua recond dengan menggunakan third party sparepart . Kualiti berbeza dari original Apple. Ini yang menyebabkan iphone refurbished senang rosak berbanding anda membeli yang original Apple

– Kebiasaan Refurbished mesti US set @ LL – Kekurangan adalah mudah rosak sebab sparepart dalaman tak original Apple , senang short dan kebiasaannya tak tahan lama

– Banyak dijual di Instagram dan Facebook oleh agent2 dan juga supplier sendiri. Dijual di malaysia pada harga NEWSET dan ramai wanita yang tertipu dengan keNEWSETan iphone refurbished ni

– Even iphone 4 pun ada diorang jual sebagai NEWSET

– Warranty 1 tahun tipu , bila rosak , customer nak claim . Seller akan suruh customer gi kt Apple tapi bila customer gi Apple nk claim , tak boleh claim

Untuk lebih detail boleh baca di website Amanz mengenai penipuan seller iphone refurbished. Klik link di bawah

3) Secondhand set ( Yang SM Jual)

– iPhone yang pengguna sebelum ni trade in ke Apple seluruh dunia dan dikumpulkan untuk dijual pada secondary market yang lebih murah

– Condition luaran 8@9/10

– Condition dalaman tak pernah usik dan tukar sparepart melainkn jika berlaku kerosakan baru akan tukar

– Warranty Apple kebiasaanya dah habis sebab bayangkan lah takkan iphone 5s yang keluar 4 tahun lepas masih ada warranty Apple ?

– Sebarang kerosakan berbangkit akan pihak technician kami repair secara PERCUMA dlm masa 2 minggu

– Selepas 2 minggu , kami bagi diskaun 20% utk sebarang maintainnance servis iphone tersebut

– Sama keadaan mcm beli used car , tapi ini iPhone

repair phone area kl
repair iphone bangi
Summary
Review Date
Reviewed Item
Iphone original secondhand
Author Rating
51star1star1star1star1star
Please follow and like us:

85 thoughts on “APA BEZA REFURBISHED, ORIGINAL SECOND-HAND DAN NEW SET?!

  1. Pomen Yala says:

    Info yang sangat berguna. Tapi masih ramai yg tertipu dengan refurbished set yang dijual pada harga yg sangat tinggi. Kan elok jika refurbished set di jual pada harga yg berpatutan.

  2. Anwar zakwan says:

    menarik laa pulak tgok mat salleh tu buat iphone sendiri…. fuuu layan pulak saya tgok video tu..hahahaha… bkn ape sbb kagum dgn usaha die tu….

  3. Mamal says:

    Boss , kalau seller kata ip7+ tu new import set refurbished adakah ip tu elok ? Adakah fon tu mmg baru or dorng dah pernah tukar2 barang dlm tu

    • admin says:

      wslm tuan yang bertanya. kalau nk tgk luaran mmg kita xdpt nk tahu. mmg kena buka bahagian hardware dalam baru boleh cerita dia tukar lain atau tidak . Wallahuaalam. kalau tuan cari iphone kami pun ada jual secondhand original . Boleh cek harga di sini sheikhmobile.my/promotion

      • ezah says:

        assalam encik.sy beli ip 6+.bila sy tnya ip ni new ori ke atau recond..dia kta new set.tu je.sy pun bli la..tp heran gak sbb hrga murah.box sealed mcm baru.sy da pakai dlm 2 buln lbh..sy da tau ip ni recond.tp takat ni..alhamdulillah tkde mslh.btri..n semua ok.adakah mungkin brgantung pd cara penggunaan,satu2 ip tu akn lbh tahan lama..?

        • admin says:

          wslm, yup model 6 plus dah tak ada new set. so secara automatik bila org ckp new maksud dia refurbished. Refurbished ni dia guna sparepart 3rd party. So kualiti dia tak samam macam original Apple. Cik kena jaga phone tu extra carefull lah. kalau ada rosak boleh roger technicina kami save no ni. 014-8425949 Bro Malik

  4. Am says:

    Admin.. kalau seller cakap ini “ phone ni original US SET 100% bukan refurbished dan 100% bukan recond set, kalau refurbished set 100% boleh tukar balik” . Boleh caya ker? N mcm mana nk check kalau betul tu refurbished set atau recond? Xkan nk buka component dlam?

    • admin says:

      wslm atas tuan nk percaya seller atau tidak. kalau nk cek mmg kena buka component dalam tuan. kalau ragu2 dgn selle tu tuan boleh beli dgn kami .2nd hand 100% original apple. boleh semak harga di website sheikhmobile.my/promotion

    • admin says:

      wslm atas tuan ,dari segi luaran susah kalau kita first time atau x pandai beza ori atau refurbsihed. kalau nk cek mmg kena buka component dalam tuan. kalau ragu2 dgn selle tu tuan boleh beli dgn kami .2nd hand 100% original apple. boleh semak harga di website sheikhmobile.my/promotion

  5. daniel says:

    hii nak tanya, kalau dekat serial number ni dia tulis MY/A maksudnya myset kan? ke ada kemungkinan refurbished?

    • admin says:

      hi ,

      myset ada lah original malaysia set punya. kemungkinan refurbished tu tiada. cuma hati-hati dgn myset. sebab ramai orang beli plan dgn telco contoh maxis celcom digi. tapi mereka jual phone dan tak sambung bayar plan . lama ke lamaan imei phone tersebut akan diblock oleh telco. dan phone xboleh detect sim kad.

      kami juga ada jual iphone original apple 100% secondhand. http://www.sheikhmobile.my/promotion

    • admin says:

      hi yupp myset. tapi kena igt myset ni ada bnyk masalah. paling besar ada lah telco lock. hehe jadi hati2. kalau nk beli iphone secondhand yg selamat dari telco lock boleh whataspp sy. whatsapp sy utk harga promosi 010-2815800

    • admin says:

      tak sama . refurbished ni tgk kat video sy letak atas tu. barang dalam 3rd party. akan ada masalah accessorie not support sbb bukan barang original. second hand ni orang beli kat apple. barang original. harap maklum. kalau rasa xpuas hati boleh dtg kedai kami tunjuk parts dalam .

  6. Muhammad says:

    Jikalau iphone myset new sealbox yg agent jual, adakah iphone tu sama original yg apple malaysia keluarkan or yg tu refurbished? Atau adakah semua yg “myset” tu original tak kira dari mana kita beli?

  7. Maujudhil says:

    Bos saya dari Indonesia, saya mau tanya lebih baik beli yang refurbished atau yang second hand. Saya baca article anda sangat berguna tapi saya masih bingung mana yang lebih baik antara dua itu. Tolong penjelasannya ya. Thanks

    • admin says:

      myset kebiasaan nya original. tapi kena igt myset ada masalah paling besar iaitu telco lock. nnti simkad anda tak dpt detect. kalau nk beli iphone secondhand ori boleh whatsapp kami . whatsapp sy utk harga promosi 010-2815800

  8. Rossa says:

    Salam bos.. kalau seller jual 7 plus tp tulis 100% ori imported tp box tak seal sbb second hand item berbanding dengan new set refurbished seal box .. mane lagi okay n pelik kenapa harga refurbished lg mahal dr second hand ori imported? Adakah myset ni 100% ori selain dr msalah telco? Adakh myset jugak ade set refusbished yg part dalam susah ditukar ke third party??

    • admin says:

      wslm , wslm secondhand original lagi elok. myset ni set semata2. tak ada beza pun set mana2. Kami ada jual iphone original seconahdand
      kalau berminat whatsapp 010-2815800

  9. Ziera says:

    Hai min. Kalu beli ngn supplier harga RM1000 utk iphone 6s 128 gb . Normal x ? Import us . Refurbished ke original secondhand . Sbb dia ckp original swcondhand .

    • admin says:

      wslm, kena faham elok2 apa itu refurbished. barang yang dah repair dan bukan orignal. so boleh decide sendiri nak pakai iphone original or nk pakai yang barang bekas repair

  10. Ujie Aziz says:

    Kalau penjual kata mcm ni apa maknanya ya? “Second baru. Apple second ni apple punya yg diorang setting semua”..
    Dia kata myset (second new apple store)..
    Boleh encik terangka maksudnya

  11. Muhaimin says:

    Assalamualaikum admin…sy ad survey ip6s 128gb RM1300…seller tu kata 100%original,LLset..jaminan 1thun drp supplier….bla tnya wranty dgn apple ad lg ke tk,kata dh tk ad….so tu kira refurbished set kn, bla sy kata refurbished set dia still kata set ori…SO BERBALOI KE BELI…..plan nk COD mnggu dpn….ip6s ad ke colour red?? sbb sy cr dlm google code 6s red tk jmpa lk….

  12. Naz says:

    Salam admin,sekadar nak bertanya..baru2 ni ada trackin 5s(ori set) ke 6 2nd(myset),tp bru pkai 2 hari kejap2 fon hang la..sket2 jd cmtu phm lg sbb beli 2nd kan..ni dlm msa 1 hari dekat 10 kali restat blk sbb tgh taip msj tros hang,hampir2 nk campak dinding tp pk kan warranty ada lg ja..kedai bg warranty 1 bulan sy beli 6/11/18(selasa) bru 4 hari pkai..ni kalo p kedai tu blk dia bole terima ke klo saya nak tukar ke fon lain mksud saya model yg lain tapi set baru la atau dia repair fon yg tu ja..??sy pon bru prasan blog ni klo x sy amek ngan admin ja..

    • admin says:

      Wslm tuan , tu boleh claim dgn kedai sbb masih dlm warranty kan. Boleh jadi rosak battery atau motherboard issue. Kalau nk hantar bagi kami check pun tiada masalah 🙂

    • admin says:

      refurbished apple lagi elok dari refusbished cina. yang admin kata xelok ada lah refurbished cina. kena pandai beza kan tu

  13. Hafiz says:

    Assalamualaikum, baru2 ni iphone SE saya total water damage dan tidak boleh dihidupkan lagi. Bila semak rekod pada backup data itunes,no imei sah dari apple cuma imei yg tercetak pada body tak sama. No siri bermula dgn huruf , F. Adakah set tersebut layak untuk dibaiki di Apple Service Center walaupun telah habis warranty?

  14. Kak ngah says:

    Saya dah beli ip6s tpi mmg org to bgtw set refurbished… Yela dulu x phm set² refurbished ni apa, klu tahu 2ndhand set lagi ok drpde refurbished ni kompem x beli ..lps baca ni saya harap ip saya baik² saja 😭

    • admin says:

      ambik sebagai pengajaran. sebelum nk beli sesuatu baik tahu info sedikit sebanyak dapat bantu kita supaya tidak mudah ditipu 🙂

  15. FaisRosli says:

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ .
    Mcm mna nak tau kalau someone tu jual iphone refurbish tp dia claim secondhand?. Contoh model 7+ keatas. Ataupun phone dh bnyk tangan(owner) tp some body yg nk jual tu ckp dia first n last owner.

  16. syah says:

    Salam min. Saya nak mintak pendapat.
    1. Macam mana nak bezakan fon tu set refurbished atau second ori?
    2. Klu model fon tu mula ngan M, so ori lah kan atau seller boleh ubah no model fon tu?
    3. Klu refurbished, no model tu F atau N kan.
    4. Klu kita cek serial no fon tu dan kita tahu fon kita tu ori tapi kita second user, ada kemungkinan ke fon tu dah diubah jadi refurbished?

  17. Syah says:

    Min saya nak mintak pendapat:
    1. Apa beza refurbished set dengan ori second hand & mcm mana nk detect?
    2. Klu no model fon bermula dgn M, so fon tu ori set kan atau seller boleh ubah jgak no model fon?
    3. Klu refurbished set, no model start ngan N atau F kan?
    4. Klu kita dah cek serial no fon tu dan kita tau fon tu ori, ada tak kemungkinan fon tu djadikan refurbished bila sampai kat second owner?

  18. ahmad says:

    aslm nk tnye..kalau ip x set zp ade org jual hrga 1000 ..lpstu sye try mintak kurg dpt 750 agak ii bole ke cye😥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial